Bletchley Park

Primera excursió fora de Londres, una visita que per a mi era obligada. Bletchley Park és “el secret més ben guardat del Rgne Unit”. Bé, va ser-ho durant la 2a Guerra Mundial i durant la guerra freda. El motiu? Durant la 2a GM allà hi van treballar sota la direcció de Churchill enginyers i matemàtics, entre ells Alan Turing, amb l’objectiu de desencriptar els missatges que els nazis s’enviaven i que els aliats interceptaven. Com per fora (i per aire) només sembla una mansió amb jardins molt grans i mòduls annexos, no va ser objectiu de cap atac. Més detalls a continuació.

Fotos de màquines amb circuiteries diverses, AQUI.

La màquina Enigma

Els nazis feien servir una màquina que anomenaven Enigma, la qual a partir de 3 rotors codificava els missatges. L’emissor i el receptor del missatge havien de tenir la mateixa configuració de la màquina per a poder encriptar i posteriorment desencriptar.

Això tenia algunes vulnerabilitats, com per exemple que si el xifrat de A era Q, el xifrat de Q seria A per a què la mateixa configuració de la màquina ho desencriptés. Com a conseqüència, el xifrat d’una lletra mai seria ella mateixa.
Tot i això, els alemanys acceptaven aquests inconvenients a canvi de la simplicitat de usar la mateixa màquina. A més, cada dia com a mínim es canviava 1 cop la configuració, i cada branca de la jerarquia de comunicacions podia fer servir configuracions diferents…

En total, una màquina Enigma podia tenir 158 trilions de configuracions inicials possibles.

Desxifrant Enigma

Els polonesos ja havien aconseguit alguns que altres resultats per desencriptar codis de l’Enigma fent servir un sistema anomenat fulles de Zygalski. No obstant, el paper important el va tenir la “Bomba de Turing“, una màquina electromecànica (no un ordinador) que feia servir unes assumpcions inicials (paraules clau a buscar dins el text del missatge), teoria de nombres i probabilitats per acabar trobant totes les configuracions inicials de l’Enigma que satisfeien les assumpcions inicials.

Òbviament, com més assumpcions inicials menys configuracions inicials s’obtenien com a resultat, però també era més fàcil que les configuracions donades fossin falses. Per això, després, es provaven totes les configuracions obtingudes per veure si els missatges resultants tenien sentit.

Lorentz i Colossus

A partir de 1941, l’alt mando alemany va començar a fer servir una altra màquina, anomenada xifrador Lorentz, per a codificar els seus missatges. Aquesta vegada, per a desenxifrar, es va haver de construir el Colossus, el primer computador electrònic digital i programable. De fet, es van fer dos, el Mark I i el Mark II.

Bletchley Park actualment

Avui en dia es troba una reconstrucció amb peces de l’època de la Bomba de Turing. Tot i que se’n van acabar fent moltes, Churchill va ordenar la seva destrucció total un cop acabada la guerra per a que no se sapigués res. Un equip d’antics enginyers jubilats l’ha reconstruït. També trobem una reconstrucció del Colossus Mark II, completament operatiu. Per suposat, hi ha varies màquines Enigma i Lorentz.

Des de 2007, Bletchley Park és on es troba el Museu Nacional de Computació. Donada la curta vida d’aquest museu, encara està bastant desorganitzat i encara estan muntant moltes coses, però tenen una bona col·lecció d’ordinadors històrics, i de fet molts treballadors del museu els pots veure com estan treballant amb ells, per intentar fer-los funcionar tots com ho feien al seu dia.

Altres coses de Bletchley Park, a part dels jardins, són la mansió, el garatge on trobem uns quants automòbils de l’època, una col·lecció de maquetes de vaixells, reconstruccions dels centres radiofònics usats per a interceptar missatges, una exposició dedicada a Churchill, posters de guerra, i altres cosetes diverses d’època.

Anuncis

One Response to Bletchley Park

  1. Manji ha dit:

    Bones!

    Aquesta entrada podria ser una del blog Kurioso, molt bona!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: